Boerderij Mossel

Boerderij / theeschenkerij Mossel is een prachtige hoeve te midden van het landgoed ‘Planken Wambuis’.

Dit ruim 2100 ha grote natuurgebied is eigendom van de vereniging Natuurmonumenten. Planken Wambuis is een stuifzandgebied dat grotendeels is begroeid met heide en bos. Een deel is in het verleden ontgonnen en in gebruik genomen als landbouwgrond. Mossel zelf ligt 4 km van Otterlo en is enkel per zandweg te bereiken, het gebied is niet toegankelijk voor gemotoriseerd verkeer, met uitzondering voor huurders van de boerderij of schaapskooi.

Op dit prachtige stukje Veluwe komen de mooiste fiets- en wandelroutes samen, je kunt hier genieten van een welverdiende versnapering. Deze oude boerderij met schaapskooi is alleen bereikbaar per fiets, te voet of te paard…. kent u het geluid van de stilte nog? De boerderij is in de jaren ’40 in de zomermaanden als pension verhuurd, sinds de jaren ’80 is het pension omgebouwd tot groepsaccommodatie.

De boerderij stamt uit 1863, maar al in 1500 kwam men de naam “Mosschel” tegen.

Mossel heeft niets met het schelpdier te maken, maar van alles met mos. Honderden jaren geleden trokken de herders met hun kuddes de Veluwe over en verbleven dan tijdens de lente en zomermaanden buiten, o.a. rondom het huidige Mossel. Zij bouwden dan hutjes en schuilplaatsen van mos waarin zij de nachten door konden brengen. Uiteindelijk is Mossel een permanente hoeve geworden, de oude landbouwgronden rondom de boerderij zijn reeds vanaf 1500 in gebruik. Vanaf half jaren negentig zijn de landbouwgronden terug naar de natuur gegaan, op dit moment grazen er New Forest pony’s en Spaanse runderen. Op dit moment bestaat Mossel uit een boerderij met deel, woonhuis, schaapskooi, hooiberg, veldschuur en theeschenkerij. De huidige bewoners, familie Prangsma, zijn reeds de 3e generatie die hier woont en werkt. Voor meer informatie ga naar de website.

Locatie KENMERKEN

VergaderruimteJA
Flip-overJA
Daglicht in ruimteJA
Beamer/projectorJA
RestaurantJA
CapaciteitAantal
Vergaderruimtes2
Aantal kamers10

Contact

Boerderij Mossel
Mosselseweg 2
6731 SK Otterlo