Pinetum De Dennenhorst

Pinetum De Dennenhorst een parel op de Veluwe

Het pinetum werd gesticht door ir. Henri Louis Dinger (1897 – 1985). Henri Dinger woonde het grootste deel van zijn leven in huize ‘De Dennenhorst’. Dit houten huis, op de hoek van de Boslaan en de Molenweg, was in 1907 door zijn vader, A.E. Dinger gebouwd. A.E. Dinger was een koopman uit Rotterdam. Op advies van zijn oom, de Lunterse notaris Rutgerus Dinger, kocht hij in 1933 een terrein van ca. 6 ha. aan de Boslaan, plaatselijk bekend als ‘De Kachelhei’. Het was een heuvelachtig stukje grond vol gaten en kuilen, die ontstaan waren doordat de plaatselijke bevolking hier grind won. In 1934 werden hier de eerste bomen van het pinetum geplant. De eerste boom – geplant op 29 maart door de vader van Henri Dinger – was een blauwe atlasceder Cedrus atlantica ‘Glauca’. Er werden in dat jaar in totaal 150 coniferen geplant.

Pinetum De Dennenhorst
4.5
Gebaseerd op 37 beoordelingen
powered by Google
Henk de RuijterHenk de Ruijter
07:34 02 Aug 22
Mooie plek, een beetje rommelig, geen duidelijke ingang.
Wesley Van De PolWesley Van De Pol
21:54 04 Feb 22
Mooi om eens door heen te wandelen!
Erwin Van dijkErwin Van dijk
14:06 16 Jan 22
Mooi park. Bos, heide, mos. Een miniatuur Veluwe
Jos KuipersJos Kuipers
22:33 06 Nov 21
Indrukwekkende hoeveelheid bijzondere bomen
B.A. HeutinkB.A. Heutink
21:23 16 Sep 21
Sfeervol landschappelijk park met buitengewone en monumentale naaldbomen uit alle windstreken
js_loader

Dinger schreef het beplantingsplan voor het pinetum tijdens een bootreis van Amsterdam naar Indonesië, alwaar hij jaren lang woonde en werkte. Alle werkzaamheden werden later in datzelfde boek genoteerd. Zo werd het een uniek document waarin het ontwerp, de aanleg, groei en onderhoud van het Pinetum chronologisch werden vastgelegd, met de hand geschreven. Dinger, die in Nederlands Indië werkte, keerde in 1939 voorgoed naar Lunteren terug. Na de tweede wereldoorlog reisde hij samen met zijn vrouw stad en land af om bomen te verzamelen.

Op 28 maart 2009 werd het vijfenzeventigjarig jubileum gevierd met de opening van een nieuwe werkschuur en het planten van een venijnboom Taxus baccata ‘Amersfoort’ door Eduard Dinger, zoon van de stichter samen met de toenmalige wethouder Wilke Dekker van de gemeente Ede. De stichting ‘Vrienden Pinetum De Dennenhorst’ is nauw betrokken bij het beheer en de promotie van het pinetum en wordt momenteel voorgezeten door Beline Geertsema. De dagelijkse gang van zaken wordt behartigd door secretaris/penningmeester Benno Smit.

De ingang van het pinetum bevindt zich achter hotel/restaurant de Lunterse Boer, Boslaan 87, 6741 KD Lunteren. Volg de groene paaltjes vanaf de parkeerplaats aan de zwembadzijde langs de Lunterse Boer. Via de smalle doorgang naast het restaurant komt u bij de ingang.

Vrije wandeling op de paden is toegestaan van zonsopgang tot zonsondergang. Honden zijn echter niet toegestaan in het verband met de aanwezigheid van schapen.

Tijdens onderhoudswerkzaamheden of evenementen kan het pinetum tijdelijk gesloten zijn.