De Hessenhut

De Hessenhut

Op het mooie uitzichtpunt boven op de Goudsberg heeft heel lang een Hessenhut gestaan. Een soort pleisterplaats langs de Hessenweg waarover hessenwagens reden. Helaas heeft dit houten gebouwtje de tand des tijds niet overleefd en moest er een nieuwe constructie komen. Het uitgangspunt voor de nieuwe Hessenhut is de Hessenweg en de hessenwagens. De vormgeving vloeit daaruit voort, de houten wielen van de hessenwagen, ronde cirkels met spaken.

Uitkijkpunt De Hessenhut staat in het Luntersche Buurtbosch dat is ontstaan uit het buurtschap Lunteren/Meulunteren en een prachtig stukje Veluwe is. Ruim 100 jaar geleden in 1915 is in het Luntersche Buurtbosch een gedenkboom geplant met een gedenkbank daaromheen voor de stichter van het Buurtbosch, notaris van den Ham. In 2015 is op deze plek van de Hessenhut ook een boom geplant, een sequoia, de favoriete boomsoort van een vroegere voorzitter van het Buurtbosch Henri Louis Dinger, tevens de stichter van het Pinetum. Een monumentale recht omhoog groeiende boom waarvan je er een aantal kunt vinden in dat zelfde Pinetum.

Hessenhut
4.1
Gebaseerd op 59 beoordelingen
powered by Google
Gabina JetelinovaGabina Jetelinova
16:21 15 Jul 22
Leuk wandel gebied met diverse bezienswaardigheden.
Gerrit Ter MaatenGerrit Ter Maaten
19:53 29 May 22
Je kan nog een best eind kijken! Wel jammer van de horizonvervuiling. Volgens mij kom je nabij de 100 als je alle molens die je hier zie zou tellen!
Bjorn BoersBjorn Boers
18:41 20 Apr 22
Prachtig punt om eventjes de vergezichten van het beeldschone Gelderland te genieten
Daniël KnootDaniël Knoot
11:55 24 Sep 21
Mooi uitkijkpunt en veel te zien als het mooi weer is
js_loader

In 1915 werd ook uitkijktoren De Koepel voltooid. De Koepel eerst met slechts één verdieping en die in de loop der jaren werd verhoogd, als het ware met de bomen meegroeide om er over heen te kunnen blijven kijken. Deze nieuwe Hessenhut heeft al de gewenste hoogte en de bovenste ring heeft de noodzakelijke doorsnede voor een volwassen boom. Niet het object moet groeien vanwege de steeds groter groeiende bomen, maar de boom moet groeien in de tijd en in het object. Het object, de Hessenhut, is de plaats om een boom te zien groeien. Juist omdat de ring al op hoogte is ga je door de jaren heen op die plek goed kunnen ervaren hoe de boom groeit. Omdat je een referentiepunt hebt.

Het hout van de Hessenhut is van de Douglas boom, hardhout vanuit het noorden. De bomen zelf komen uit het Buurtbosch.

Als je vanaf de Meulunterseweg de Hessenweg omhoog rijdt kun je Hessenhut goed zien staan, een prachtig landmark. De Hessenhut is daarmee een karakteristiek entree beeld voor de Goudsberg, middelpunt van Nederland. Het object bevindt zich op drie niveaus, de bovenste ring om de boom te ervaren en een maximaal uitzicht te hebben over de Lunterse eng en naar de verre horizon. Op de begane grond kun je zitten in de Hessenhut of aan de halfronde picknicktafel. En naar beneden in het gat om het bos te ervaren en om vandaar uit verder het bos in te lopen. Het gat dat nog steeds een verwijzing is naar het graven naar grint en naar de ijstijd waarin deze stuwwal is ontstaan.

Uitzicht over de Eng
ROB SWEERE, ONTWERPER VAN UITZICHTPUNT DE HESSENHUT

Lunteren is een bijzondere gemeenschap en wil je op deze voor Lunteren zo karakteristieke plek een landschapsobject ontwerpen, dan kan dat alleen in samenspraak met die bijzondere gemeenschap. Daarom is er samengewerkt met een brongroep waarin vertegenwoordigers zaten van de verschillende onderdelen van die gemeenschap. De Lunterse gemeenschap kent een sterke verbondenheid een heeft grote belangstelling voor haar gezamenlijke geschiedenis. Vandaar de vele verwijzingen en aanhaak punten in de nieuwe Hessenhut.​

Vanaf het uitzichtpunt heb je een prachtig uitzicht over de eng richting Barneveld en de kerktoren van Jan van Schaffelaar is duidelijk te zien.