Bosbad (1937)

Het Bosbad Lunteren is oorspronkelijk gebouwd in 1937. Het is aangelegd in harmonie met de bosrijke omgeving. De baden bezitten glooiende (organische) vormen, die sterk bepalend zijn voor de atmosfeer van het bad. De ligweiden zijn terrasvormig aangelegd en de tuinpartijen en bomen op en aan de rand van het terrein geven het bad een parkachtig karakter.

Nadat het bad een tijd in particuliere handen is geweest, heeft de gemeente Ede eind jaren ’70 het bad overgenomen en zich over de exploitatie ontfermd. Vanaf 1989 gingen er in het kader van herstrukturering van de zwemvoorzieningen in de gemeente Ede binnen de gemeentelijke politiek stemmen op om het Bosbad te sluiten. Een particuliere actie van de Lunterse bevolking leidde tot een overdracht van de exploitatie van het bad aan de Stichting Bosbad Lunteren.

Het Bosbad Lunteren weet alleen van doorgaan, zelfs de soldaten uit Canada, die in Lunteren gestationeerd waren in de tweede wereld oorlog hebben meegeholpen om het Bosbad te redden, terug te vinden in het boek “70 jaar Bosbad, een boek vol herinneringen” uitgebracht in 2008.