Lustrumlezing: Wijnand Otto Jan Nieuwenkamp, 1874-1950

“Alles voor de kunst”

Ontwerper van uitkijktoren De Koepel en Villa d’ Eekhorst

Door Wiepke van Erp Taalman Kip

(achterkleindochter van WOJ Nieuwenkamp).

Dinsdag 11 februari 2020 van 20.00 uur tot 22.00 uur in Het Westhoffhuis.

De vijfde Gezamenlijke Lezing, georganiseerd door CultureleKring Lunteren, Vereniging Vrienden van het Luntersche Buurtbosch en VerenigingOud-Lunteren, in samenwerking met Het Westhoffhuis.

Op 11 februari om 20:00 uur bent u van harte welkom in het Westhoffhuis te Lunteren voor een lezing over kunstenaar Wijnand Otto Jan (WOJ) Nieuwenkamp. Deze markante artistieke duizendpoot, die leefde van 1874 tot 1950, was niet alleen een veelzijdig kunstenaar en een boeiend mens. Hij was ook de man die huwde met notarisdochter Anna Wilbrink uit Lunteren, een nichtje van de bekende Lunterse weldoener Johan van den Ham. Mede aan haar dankt Nieuwenkamp zijn succes.

Nieuwenkamp was een veelzijdig mens. ’Een kunstzinnig fenomeen’ en ‘schepper van een uniek universum’, aldus Nieuwenkamp kenners. Nieuwenkamp was graficus, etser en kunstschilder, maar ook architect, scheepsbouwer en schrijver. Hij was kunstverzamelaar en etnograaf, maar zeker ook ontdekkingsreiziger. Hij was de eerste die Nederlands-Indië aandeed om cultuurhistorische redenen, waar anderen de archipel in die tijd louter aandeden vanwege militaire- of handelsbelangen. Onder kunstenaars als Toorop, Israëls en De Bock, nam WOJ rond 1900 een prominente plaats in. Hij was zeer eigenzinnig en ging altijd zijn eigen gang; extreem productief, keihard werkend. Op 24-jarige leeftijd trouwde hij met zijn nicht, de Lunterse Anna Wilbrink. Samen kregen zij drie dochters en een zoon: Marianne, Willem, Maria en Fernande.

Nog bij leven richtte Nieuwenkamp zijn eigen ‘Stichting Nieuwenkamp’ op met als doel zijn kunstzinnige nalatenschap voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk te maken en te behouden. De achterkleindochter van WOJ en Anna Wilbrink heet Wiepke van Erp Taalman Kip en is thans voorzitter van deze Stichting Nieuwenkamp. Zij verzorgt op 11 februari de lezing over WOJ Nieuwenkamp. Zij schetst zijn rol en betekenis, maar zeker ook de rol van Anna Wilbrink aan zijn zijde.

Expositie

Parallel aan deze lezing is door de vereniging Oud Lunteren in het Westhoffhuis ook een expositie ingericht met de mooiste werken van WOJ. Meer dan 50 kunstwerken kunnen bewonderd worden van 11 februari t/m 30 april 2020.

We hopen u op 11 februari tussen 19.30 en 20.00 uur te mogen begroeten!

Dinsdag, 11 februari 2020, Het Westhoffhuis, Dorpsstraat 28 te Lunteren.

Entree: € 7,50. Zeker zijn van een plaats? Koop dan uw kaarten online via: www.lunterenaktief.nl of rechtstreeks bij Het Westhoffhuis.

Zaal open: 19.30 uur. Lezing: 20.00 uur tot 22.00 uur. Pauze: +/- 21.00 uur – kop koffie of thee, zit bij de entreeprijs in.

22.00 uur tot 23.00 uur is de bar open (consumpties voor eigen rekening).