Wandelroutes

Het is prachtig wandelen in dit uitgebreide 1500 hectare grote gebied. Cortenstalen ringen met drie grote zwerfkeien daarbinnen markeren het geografisch Middelpunt van Nederland. Enkele kilometers oostwaarts de reconstructie van een ijzertijdboerderij, omgeven door Celtic fields - prehistorische akkers - grootste complex van ons land. Westwaarts het Luntersche Buurtbosch met de uitzichttoren de Koepel daar middenin. Dat is de Goudsberg in Lunteren, een uniek wandelgebied met cultuurbossen, zandverstuivingen, een historische groeve en prachtige panorama's. Door het Goudsberggebied lopen 9 wandelroutes, een 30 km lange ruiterroute die gedeeltelijk aangespannen kan worden gereden en vele halfverharde fietspaden. Het wandelnetwerk wordt fysiek per 1 maart 2017 compleet opgeleverd. Er wordt hard gewerkt om de richtingsbordjes (965 stuks!) op de nieuwe routepaaltjes te bevestigen. Uiteraard zijn de routes wel al te bewandelen met de GPS. En je kunt tot 1 maart 2017 de vier ‘oude’ routes ook nog lopen.

Klik op de kaart en download een PDF van de routes.
Hieronder een korte indruk van de wandelroutes.

De organisatie Wandelnet Nederland heeft de wandelroutes rond Lunteren opgenomen in hun routeplanner: http://wandelnet.wandelen123.nl/#

Wandelen 123 logo
Wandelen 123 logo
Download GPS wandelroutes en PDF
[pro_ad_display_adzone id=”1309″]

Meer wandelingen in Ede

Smaakt het wandelen op De Goudsberg naar meer? Kijk dan op Wandelen in Ede met inspiratie en tips voor wandelaars die de omgeving van Ede willen verkennen.

Korte omschrijvingen van enkele populaire wandelroutes:

Lunterse Boer (3,4 km)

De route Lunterse Boer start tegenover dit hotel/restaurant met prachtig terras, tussen de knooppunten 6 en 12. Deze groene route voert langs de volgende bijzondere plekken: Pinetum 'Dennenhorst', de Plateberg, het florale lanenpatroon Buurtbosch, uitkijktoren De Koepel, de Poelheide en het Bosbad.

Het Luntersche Buurtbosch (5,1 km)

Aardige wandeling door het Luntersche Buurtbosch. Heel bijzonder aan dit door notaris Van den Ham verwezenlijkte bos is de padenstructuur. De oorspronkelijk door de notaris bedachte paden vormen samen een tekening van een twijg met bladeren. Op een landkaart of Google Earth is de vorm nog enigszins herkenbaar, maar voor de wandelaar is het een ontdekkingstocht die een beroep doet op het oriëntatievermogen. De Lange Buurtbosch route start bij de knooppunten 2 (station) of 3 (hoek Boslaan en van den Hamlaan). Deze blauwe route voert langs de volgende bijzondere plekken: Museum, Station, Gedenkboom van den Ham, Eendjesvijver, Herstellingsoord (Allegoeds), Lanenpatroon van het Buurtbosch, Uitkijktoren De Koepel, de Plateberg, het Pinetum, Notaris Dingerboom en de Paaskolk.

Wekeromse Zand (6,2 km)

Deze prachtige wandeling start bij knoopunt 40 op de parkeerplaats aan de oostzijde van het Wekeromse Zand. Deze rode route voert langs de stuifwal, over de zandverstuiving, langs een mooie ven, langs de heidekoeien en boven over de Beltvedère van waar een prachtig uitzicht.

Goudsberg (4,4 km)

Mooie boswandeling over de toppen van het Veluwe massief bij Lunteren die start bij knoopunt 29 dichtbij eethuis 't Hek. Deze groene route voert langs de volgende bijzondere plekken: Wildwal, Witte Wievengat, Notarisbank, Middelpunt van Nederland, Grote Zandgroeve, Hessenhut, Lunterse Eng en 't Schietgat.

NS-wandeling Wekeromse zand (22 km

Verder loopt de NS-wandeling Wekeromse zand (22 km van Wolfheze naar Lunteren) deels door het Luntersche Buurtbosch.

In de afgelopen jaren zijn diverse klompenpaden aangelegd in Lunteren of de nabije omgeving. Hieronder geven we een overzicht van deze paden en ook nuttige links voor informatie. De wandelkaarten van de klompenpaden zijn te verkrijgen bij de VVV en vaak ook bij het officiele startpunt van de route.

De klompenpaden zijn bewegwijzer met kleine bordjes en/of stickers. Een aantal klompenpaden sluiten op elkaar aan en men kan zo van de ene naar de andere route overstappen.Voor meer algemene informatie over klompenpaden verwijzen we u graag naar www.klompenpaden.nl

De ruiterroute is wit gemarkeerd en begint bij het informatiebord hoek Boslaan/Van den Hamlaan. Paarden zijn niet toegestaan op wandel- en fietspaden in het bos.

Honden zijn toegestaan mits aangelijnd. In het deel van het bos ten westen van de Molenweg mogen honden onder appèl los lopen.

[pro_ad_display_adzone id=”1309″]