Geocaching op de Goudsberg
Geocaching is een buitensport en spel waarbij gebruik wordt gemaakt van een ontvanger (GPS tracker) of telefoon met deze functie (met een GPS functie) om ergens ter wereld een zogenoemde cache (verstopplaats) te vinden. Een cache is gewoonlijk een kleine waterdichte doos, voorzien van een logboek en de “schat”. Tegenwoordig kan dit ook een dusdanig kleine cache (nano-cache) zijn dat er alleen een logboek in zit. Na het verstoppen van de schat maakt de plaatser via internet de locatie bekend aan andere geocachers. Anderen kunnen bij het vinden van de schat vaak voorwerpen ruilen en/of toevoegen. In de schat is altijd een logboek aanwezig, waarin de vinder zijn naam achter kan laten. Het is ook de bedoeling dat de vinder op de geocaching-website een log achterlaat, ook als het niet is gelukt de schat te vinden. Tegenwoordig zijn er ook applicaties voor verschillende smartphones. Met deze apps is een kaart te zien met alle caches in de omgeving en is er de mogelijkheid om een log op de website te plaatsen.
De Lunteranen Harry en Yvonne van der Ploeg zijn enthousiaste ‘geo-cachers’ en willen met hun hobby de mooiste plekken van Lunteren laten zien. Inmiddels hebben zij een 7-tal caches gerealiseerd die al enkele honderden enthousiastelingen uit binnen- en buitenland hebben getrokken.
Op de website van Geocaching kunnen de beschrijvingen worden gevonden.
De schat
De schat (of: stash/cache) is een doos waarin zich allerlei voorwerpen bevinden (niet bij alle types caches). De vinder kan zo voorwerpen ruilen en/of toevoegen. Het is niet de bedoeling enkel voorwerpen weg te nemen maar ook iets van grotere waarde terug te plaatsen. Wanneer er geen ruimte is voor een schatkist wordt gebruikgemaakt van kleinere doosjes. In zo’n microcache is alleen ruimte voor een logboek.
Voor oud en jong, ervaren of onervaren
Geocaching is een leuke sport /hobby die steeds meer populair is en internationaal bedreven wordt. Je volgt de ene na de andere aangegeven coördinaat via de kortste route om uiteindelijk bij een “schat” bijvoorbeeld een kistje in de grond of misschien wel een buisje in een boom uit te komen. De cache bevat een logboekje waar je dag en tijd en naam invult en iets omruilt (bijvoorbeeld sleutelhanger tegen lampje). Je verstopt de schat weer net zo als je deze gevonden hebt en volgt je GPS terug naar het startpunt of je gaat verder met een andere route die weer aansluit.