|

De nieuwe Hessenhut

Veel publieke belangstelling bij de inhuldiging
Veel publieke belangstelling bij de inhuldiging

Veel belangstelling bij inhuldiging. En wat voor één. Een prachtig landschapsobject op één van de mooiste plekken van de gemeente Ede, bovenop de Goudsberg en uiteraard grenzend aan de Hessenweg.  Prachtig uitzicht over de Eng. Als je er bovenop staat heb je een geweldig uitzicht eerst over de Lunterse Eng en dan vervolgens richting Barneveld de Gelderse Vallei in. Bij helder weer, en dat was het bij de feestelijke inhuldiging op 23 april, kun je de windmolens langs het Veluwemeer zien.

Prachtig wijds uitzicht
Prachtig weids uitzicht

Kunstenaar Rob Sweere heeft als uitgangspunt voor zijn ontwerp de Hessenweg en de hessenwagens genomen. De vormgeving vloeit daaruit voort, de houten wielen van de hessenwagen, ronde cirkels met spaken.

De hessenhut staat in het Luntersche Buurtbosch dat is ontstaan uit het buurtschap Lunteren/Meulunteren. Precies 100 jaar geleden in 1915 is in het Luntersche Buurtbosch een gedenkboom geplant met een gedenkbank daaromheen voor de stichter van het Buurtbosch, notaris van den Ham. Nu in 2015 planten wij ook een boom, een sequoia, de favoriete boomsoort van een vroegere voorzitter van het Buurtbosch Henri Louis Dinger, tevens de stichter van het Pinetum. Een monumentale recht omhoog groeiende boom waarvan je er een aantal kunt vinden in dat zelfde Pinetum.

De sequoia moet nog groeien
De sequoia moet nog groeien

Eveneens precies 100 jaar gelden werd ook de koepel voltooid. De koepel eerst met slechts één verdieping en die in de loop der jaren werd verhoogd, als het ware met de bomen meegroeide om er over heen te kunnen blijven kijken. Deze nieuwe hessenhut heeft al de gewenste hoogte en de bovenste ring heeft de noodzakelijke doorsnede voor een volwassen boom. Niet het object moet groeien vanwege de steeds groter groeiende bomen, maar de boom moet groeien in de tijd en in het object. Het object, de hessenhut, is de plaats om een boom te zien groeien. Juist omdat de ring al op hoogte is zul je door de jaren heen op die plek goed kunnen ervaren hoe de boom groeit. Omdat je een referentiepunt hebt.
Het hout van de hessenhut is van de douglas boom, hard hout vanuit het noorden. De bomen zelf komen uit het Buurtbosch.
Als je vanaf de Meulunterseweg de Hessenweg omhoog rijdt kun je hessenhut goed zien staan, een prachtig landmark. De hessenhut is daarmee een karakteristiek entree beeld voor de Goudsberg, middelpunt van Nederland. Het object bevindt zich op drie niveau’s, de bovenste ring om de boom te ervaren en een maximaal uitzicht te hebben over de Lunterse eng en naar de verre horizon. Op de begane grond kun je zitten in de hessenhut of aan de half ronde picknicktafel. En naar beneden in het gat om het bos te ervaren en om vandaar uit verder het bos in te lopen. Het gat dat nog steeds een verwijzing is naar het graven naar grint en naar de ijstijd waarin deze stuwwal is ontstaan.Lage ring Hessenhutobject

Lunteren is een bijzondere gemeenschap en wil je op deze voor Lunteren zo karakteristieke plek een landschapsobject ontwerpen, dan kan dat alleen in samenspraak met die bijzondere gemeenschap. Daarom is er samengewerkt met een brongroep waarin vertegenwoordigers zaten van de verschillende onderdelen van die gemeenschap. De Lunterse gemeenschap kent een sterke verbondenheid een heeft grote belangstelling voor haar gezamenlijke geschiedenis. Vandaar de vele verwijzingen en aanhaak punten in de nieuwe hessenhut.

Feestelijke inhuldiging op 23 april j.l.

Bevlogen toespraak door Henk Luchtmeijer
Bevlogen toespraak door Henk Luchtmeijer

Op een prachtige lentedag werd de nieuwe Hessenhut feestelijk in gebruik genomen. Henk Luchtmeijer was namens de stuurgroep van het Goudsbergproject de gastheer die middag. Hij verwelkomde de vele belangstellenden met als eerste zin: “Vandaag vieren we feest. Feest omdat we met elkaar, de vele Lunteranen, de kunstenaar en zijn medewerkers, de overheden, de sponsoren, de betrokken deskundigen, de gepassioneerden, kortom wij allen dus toch maar weer zoiets moois tot stand hebben gebracht.”

Het publicatiebord wordt aangeboden
Het publicatiebord wordt aangeboden

Gedeputeerde mevrouw Annemieke Traag was enthousiast over het eindresultaat, maar vooral over de manier waarop dit prachtige kunstwerk tot stand is gekomen, met de grote betrokkenheid van de Lunteranen daarbij.
Wethouder Vreugdenhil complimenteerde het Lunterse Buurtbosch, als nieuwe eigenaar van dit gebied (de plek waar de nieuwe Hessenhut staat en de akker daar direct aan grenzend), met dit mooie resultaat. Niet alleen het Landschapsobject is prachtig, ook de hele inrichting van dit gebied. Tot voor kort was het een verrommelde plek, een soort parkeerplaats en nu is het één van de mooiste plekken van de gemeente Ede.

De hessenwagen komt aangereden
De hessenwagen komt aangereden

Louis Fraanje zorgde voor een verrassing, hij had een ‘echte’ Hessenwagen ‘georganiseerd. Onder begeleiding van de middeleeuwse muziekgroep …. kwam deze prachtige aanspanning de Hessenweg op rijden, een bijzonder moment. Bovenop de wagen zat Jobje de Postbooi. Hij bracht, met dank aan de Jac. Gazenbeekstichting, het sluitstuk van de nieuwe Hessenhut, een bord met daarop een tekening met uitleg van de vroegere Hessenwagen.
Jobje wist op een werkelijk onnavolgbare manier er een echt feest van te maken. Hij praatte onder veel gelach de officiële openingshandeling aan elkaar. Het bord werd in de Hessenhut bevestigd en onder luid gejuich en geklap werden bovenop de omloop van de nieuwe Hessenhut een aantal witte postduiven los gelaten.

De witte duiven worden losgelaten
De witte duiven worden losgelaten

Lunteren is een nieuw kenmerkend landschapsobject rijker.