WANDELPARADIJS ROND DE GOUDSBERG
Het is prachtig wandelen in dit uitgebreide 1500 hectare grote gebied. Drie grote zwerfkeien markeren het geografisch Middelpunt van Nederland. Op een steenworp afstand de reconstructie van een ijzertijdboerderij, omgeven door Celtic fields – prehistorische akkers – de grootste van ons land. Dat is de Goudsberg in Lunteren, een uniek wandelgebied met cultuurbossen, zandverstuivingen, een historische groeve en prachtige panorama’s. Door het Luntersche Buurtbosch lopen vijf wandelroutes, één ruiterroute en een halfverhard fietspad.
De wandelroutes zijn:
- Gele markering: route Lunterse boer, 13,2 km
- Groene markering: route Luntersche Buurtbosch, 5,1 km
- Bruine markering: route Fislerwoud, 2,4 km
- Blauwe markering: route Goudsberg, 8,2 km
Alle routes beginnen en eindigen bij het informatiebord hoek Boslaan/Van den Hamlaan, behalve de gele route die start bij treinstation Lunteren.
Van deze 5 routes is één kaart te koop bij de VVV voor €1,95 of klik op de kaart en download een PDF van de routes.
Hieronder een korte indruk van de wandelroutes.
(bron www.vvvlunteren.nl)
[pro_ad_display_adzone id=”1309″]
MEER WANDELINGEN IN EDE
Smaakt het wandelen op De Goudsberg naar meer? Kijk dan op Wandelen in Ede met inspiratie en tips voor wandelaars die de omgeving van Ede willen verkennen.
Lunterse Boer (13,2 km)
Deze wandeling voert u vanuit de Gelderse Vallei via het Luntersche Buurtbosch het Veluwe massief op. Nu is het een lieflijk wandelgebied met veel bos op de helling en diverse akkers er boven op. Tot in de twintigste eeuw was het echter een verlaten, bijna boomloze woestenij met heide en zandverstuivingen. In die kale vlakte was wel een groot aantal sporen te zien van de bewoners die in een veel verder verleden op de hoge zandgronden hadden geboerd.
Het Luntersche Buurtbosch (5,1 km)
Aardige wandeling door het Luntersche Buurtbosch. Heel bijzonder aan dit door notaris Van den Ham verwezenlijkte bos is de padenstructuur. De oorspronkelijk door de notaris bedachte paden vormen samen een tekening van een twijg met bladeren. Op een landkaart of Google Earth is de vorm nog enigszins herkenbaar, maar voor de wandelaar is het een ontdekkingstocht die een beroep doet op het oriëntatievermogen.Â
Fislerwoud (2,4 km)
Ommetje door een vlak, met woningen omgeven gedeelte van het Luntersche Buurtbosch. Dit deel was al eerder bos dan de rest van het buurtbos. Het Fislerwoud was vroeger eigendom van de familie Reiger, die in Ederveen op de Bruynhorst woonde. Ze lieten het terrein als ‘plantsoen’ inrichten om een einde te maken aan de twisten tussen de burgers uit Lunteren die het wilden gebruikte om te sprokkelen en de boeren die er liever heide voor hun schapen zagen.Â
Goudsberg (8,2 km)
Mooie boswandeling over de toppen van het Veluwe massief bij Lunteren: de Galgenberg, de Plek, de voormalige Hooge Berg, de Lindeboomsberg en de Goudsberg. Ruim een eeuw geleden stonden er nog geen bomen op de heuvels en boden ze vrij zicht over de Gelderse Vallei. Nu liggen ze half verscholen in het lover en kost het moeite om de hoogtepunten terug te vinden in het bos. Ook de diverse zand- en grindwinningen die hier in het verleden tot 1983 hebben plaatsgevonden hebben het aanzien sterk veranderd.Â
NS-wandeling Wekeromse zand (22 km)
Verder loopt de NS-wandeling Wekeromse zand (22 km van Wolfheze naar Lunteren) deels door het Luntersche Buurtbosch.
Verder loopt de NS-wandeling Wekeromse zand (22 km van Wolfheze naar Lunteren) deels door het Luntersche Buurtbosch.
[sgpx gpx=”/wp-content/uploads/gpx/NS-WekeromseZand.gpx”]
In de afgelopen jaren zijn diverse klompenpaden aangelegd in Lunteren of de nabije omgeving. Hieronder geven we een overzicht van deze paden en ook nuttige links voor informatie. De wandelkaarten van de klompenpaden zijn te verkrijgen bij de VVV en vaak ook bij het officiele startpunt van de route.
De klompenpaden zijn bewegwijzer met kleine bordjes en/of stickers. Een aantal klompenpaden sluiten op elkaar aan en men kan zo van de ene naar de andere route overstappen.Voor meer algemene informatie over klompenpaden verwijzen we u graag naar www.klompenpaden.nl
De ruiterroute is wit gemarkeerd en begint bij het informatiebord hoek Boslaan/Van den Hamlaan. Paarden zijn niet toegestaan op wandel- en fietspaden in het bos.
Honden zijn toegestaan mits aangelijnd. In het deel van het bos ten westen van de Molenweg mogen honden onder appèl los lopen.
GPS WANDELROUTES
[sgpx gpx=”/wp-content/uploads/gpx/Gelderland-Lunterse-Buurtbos-Goudsberg.gpx”]
[pro_ad_display_adzone id=”1309″]